Lektion!

Idag hade jag första lektionen för hösten. Vi spelade toner upp till ettstrukna f och sedan ända ner till några toner jag aldrig spelat tidigare. Jag fick också veta varför det sörplar/rosslar i fagotten ibland, pga att det blir fukt i s-röret. Det är alltså bara att blåsa till i det så brukar det försvinna! Vi spelade Idas sommarvisa och Sjörövarfabbe. Sjörövarfabbe gick segt på de högre tonerna. Dessutom fick jag lära mig ett annat grepp för ess som jag ska använda istället och lägga till en klaff på g-greppet. Lite jobbigt att behöva ändra men så kan det vara. Jag hade inte tittat fel på greppen jag lärt in utan det finns olika grepp för samma ton och de jag lärde mig idag låter bättre. Detta ska jag öva på genom att spela låtar med b-förtecken. Jag kommer troligtvis vara med i någon orkester också framöver.

Munnens klagan

Idag spelade jag igenom alla durskalor, några bluesskalor och gjorde nyansövning på e-moll skalan. Stora e och fiss är svåra att få hela ju starkare man blåser utan att de skär sig. Jag kände mig inte lika stark i munnen idag som förra gången, beror kanske inte på något särskilt eller så är det för att jag inte spelat på två dagar om jag nu verkligen skulle märka det. Dessutom känns det mysko att spela sax nu när jag har spelat mest fagott. Munnen känns väldigt konstig. Munnen är ju formad på två helt olika sätt.

Jag spelade även bla Tomtarnas Julnatt. Det gick helt okej.







The same

Today was the day.. närå det här inlägget kommer vara precis lika som det förra, jag spelade en hel drös med skalor som jag inte orkar räkna upp. En del låtar ur Trombonpop, bla Yesterday och Moonriver. Amanda Lundbom fick sig en genomkörare också. Låten alltså. Den går bättre nu vilket ju känns bra;) det kan ju gå bakåt också, det får man inte glömma.. Läpparna pallar fortfarande inte hela Yesterday t.ex. Ljusa tonerna, t.ex. ettstrukna b och uppåt, låter bad om läpparna är trötta! ..inte så konstigt kanske:p

See yaa soon

Hej hopp långsam galopp

Idag har jag spelat frosten bestal Esters aster dess gestalt, dvs f,bess,ess,ass,dess och gess-dur skalorna, bluesskalorna bess, c, och f, nyansövning på e-moll skalan som förövrigt går bättre nu än tidigare eftersom de mörka tonerna inte skär sig lika mycket. Sedan spelade jag hästarnas dans och... sen bar det iväg på andra äventyr!

Blandad kompott

Idag har jag spelat massa olika låtar ur trombonpop bla Summertime, Greensleves och Allt under himmelens fäste. Jag märkte en markant skillnad från förra gången jag spelade Summertime, nu orkade jag spela typ hela låten utan att läpparna ballade ur! Najs! Sedan spelade jag en hel del skalor också, bla gjorde jag nyanser på tonerna i e-moll skalan som tidigare. Dock fattar jag inte varför fagotten låter som den surplar ibland, förut var det nåt skit i s-röret där man sätter på röret men inte nu så det kanske inte beror på det iallafall.. hmm



Today

Jag körde igenom c, g, d, a, e, b, fiss, f, bess och ess-dur skalorna. Sedan spelade jag e-moll skalan och gjorde nyanser starkt-svagt-starkt osv på varje ton. De mörka tonerna skär sig lätt vilket även hände när jag skulle lägga på nyanser i låten Pathétique. Låten i sig är inte speciellt kul men jag tycker att den är bra att öva på eftersom den innehåller bara mörka toner, så man får träna på dem också. Jag spelade igenom bluesskalorna jag pratat om tidigare. Sedan spelade jag Tomtarnas Julnatt igen.

Hasta la vista

Ettstrukna f

Som rubriken lyder lärde jag mig ettstrukna f idag, av en ren slump kan man säga; jag spelade Tomtarnas julnatt (fråga mig inte varför) och så kom jag till sista tonen som jag inte kunde och inte fanns med i boken, tur då att jag fick en grepptabell på första lektionen. Så gick det till när jag lärde mig ettstrukna f ;) Nu kan jag greppen för alla toner i Hej fagott 1.

Detta var dock inte det enda jag gjorde, jag kom på att jag för något inlägg sedan hade bestämt mig för att jobba vidare på låten Pathétique och det gjorde jag litegrann idag. Jag brydde mig dock inte om nyanserna denna gång. Amanda Lundbom körde jag också igenom. Går inte bättre än förut.

Jag spelade även c,g,d,a,e,b,fiss och f-dur skalorna plus bluesskalorna c, bess och f.

En annan sak, fagotten rasslar fult ibland och jag fattar inte riktigt varför, det är inte första gången och jag har glömt att säga det men ettstrukna c har alltid varit svår att få fram fin.

Nästa gång ska jag fortsätta med Pathétique och öva nyanser litegrann.


Giv Dem Alla En Blå Fisk

Idag spelade jag igenom c,g,d,a,e,b,och fiss-durskalorna. Giv Dem Alla En BFis(s)k. Nästa gång tar jag tag i: Frosten Bestal Esters Aster Dess Gestalt. Jag spelade även lite på Harry Potter-låten och Amanda Lundbom. Jag upptäckte att det inte var så bra att blanda notläsning i g-klav med f-klav för det gick lite segare nu i f-klaven att koppla rätt tycker jag när jag spelade Amanda Lundbom(f-klav) efter Harry Potter(g-klav). Kanske var det bara en tillfällighet att jag var lite seg i huvudet eller nåt. Men jag ska ändå hålla mig enbart till f-klaven ett tag framåt. Det är tillräckligt knepigt att hålla reda på vilken not som blir sänkt/höjd när det är förtecken i låtarna.

Varför just fagott?

En del undrar säkert som rubriken lyder "Varför just fagott?". Det kan ju vara en slump, bara ett val av instrument utan så mycket mer som ligger bakom. Till viss del kanske det var så för mig, jag tyckte det verkade vara ett intressant och spännande instrument! Av någon anledning kom det sig att jag sökte på youtube för att lyssna på hur fagott egentligen lät. Jag klickade upp denna låten: http://www.youtube.com/watch?v=Iy2Ow4R_NRg, och var fast. Det är något i den vemodiga, bastanta klangen som tilltalar mig. Den här länken upptäckte jag för någon dag sedan: http://www.youtube.com/watch?v=Zv5-BooE9E8, samma låt xD ..men lika ljuvlig. Och jag är inte något desperat Harry Potter fan, även om det kan verka så haha:p. En annan låt: http://www.youtube.com/watch?v=CZ1Nz3UOOas.





Så vad gjorde jag? jo igår letade jag fram gamla Harry Potter noter som jag fått någon gång när jag spelade flöjt och spelade! Underbart. Det var inte så svårt att spela i g-klav, skillnaden lär väl bara vara att den inte låter lika ljust utan någon oktav ner. Jag spelade alltså ett e när det i g-klaven var ett e osv. På så vis övade jag bara ännu mer på att tänka mer greppsmässigt vad det var för ton. Någon gång hände det att jag försökte ta ett c som på saxen t.ex. men det fick jag ju snabbt lägga av med för det lät ju inge bra;) lite eftertanke mellan grepp och ton och sedan flöt det på bättre och bättre!

Jag spelade även massa andra låtar ur Trombonpop och Hej fagott 1. Lärde mig c-bluesskalan och spelade igenom f, och bess också. Till det spelade jag bluesen på samma sida i Hej fagott 1. Jag spelade igenom c,g,d,a,e och b-durskalorna.


Buenos días

Idag spelade jag igenom Hästarnas dans igen. Sedan drog jag igenom c, d, g, a och e-durskalorna. Jag lärde mig f och bess bluesskalorna. Jag övade även på en låt som heter Amanda Lundbom. Lite halvsvår var det just för att den gick i a-dur, dvs hade tre korsförtecken som skulle tas hänsyn till. Men helt klart bra att öva på!

Hästarna dansar vidare

Idag har jag repeterat Hästarnas dans för att jag ska komma ihåg den. Jag fösökte även ta ut lite mer på Koppången, det gick sådär. Jag spelade e-dur skalan och den kromatiska och lite olika låtar ur Hej fagott 1. Bla Flickan i Havanna, Menuett, Rosenskiölds march och kungssången.

I Flickan i Havanna och Menuett övar man främst låga toner och hopp ner till dessa från högre. Det gick mycket bättre nu än när jag spelade de sist, övning ger färdighet;)

Jag har även upptäckt en blues med tillhörande bluesskalor i Hej fagott 1 som jag nog tar mig en titt på nästa gång.



Nyckelharpa, Hästarnas dans och inga noter

Idag fick jag celebert besök av Tove och hennes nyckelharpa. Det resulterade i att jag nu kan "Hästarnas dans" på fagott! Det är en fransk låt. Jätterolig att spela och enkel. Hon lärde mig den på gehör och jag är ju inte alltför van med det, men det gick över förväntan bra:) Läpparna pallade naturligtvis inte hela låten i ett kör men jag kan hela iaf. Härligt att bara lira och inte läsa noter som omväxling. Sedan spelade vi även lite på "Koppången". En givande och rolig stund!



Hej skalor

Idag spelade jag c,g,d och a-dur skalorna sedan den kromatiska och lite låtar på de. Det flöt på rätt fint. Läpparna klarar längre spel åt gången nu men jag orkar inte spela hela låtar fortfarande (beror iofs på hur långa de är men en "normal"-lång låt, t.ex. summertime och yesterday). Jag övade även lite på den tidigare nämnda ambisövningen.

Nästa övningstillfälle ger jag mig i kast med låten Pathétique igen.

adios amigos y hasta pronto

Kromatisk skala

Dagens övning bestod av A-dur skala och även en kromatisk med början på store e upp till ettstrukna e. Det flöt på fint! För att kunna spela den kromatiska betyder det att jag lärt mig ettstrukna ciss/dess idag. Lite klurigt grepp men funkar om man ägnar det en tanke eller två.

Jag spelade lite låtar bla Yesterday, Oh when the saints och Greensleeves. Greensleeves hade fyra b-förtecken så det var till att tänka till i början; vilka toner ändras till vad osv. Men det kändes som att det gav något.

Hasta mañana:)

Pathétique

Hejsan svejsan nu har jag testat ambis-övningen. Jag gjorde den på e-moll skalan. Övningen gick ut på att blåsa långsamt crescendo och övergå i diminuendo på varje ton. Det gick bra, ju mörkare ton desto svårare. På stora e och fiss skar det sig först men sedan kände jag lite mer hur jag skulle göra för att minska skärningarna. 

Jag övade alltså rätt mycket nere i det låga registret idag, dvs från stora e som är den lägsta tonen jag kan, fiss och g i låten Pathétique. I den låten var även nyanser inskrivna så jag försökte spela efter det (passade ju bra eftersom jag innan hade gjort ambis-övningen som gick ut på nyanser!). Det var en utmaning som jag ska jobba vidare på. Notläsningen av de låga tonerna är också lite klurig, kan bero på att jag inte övat på det så mycket. Jag är bäst på notläsningen "i mitten". Men det går bättre och bättre iaf:) 

Sedan spelade jag Yesterday och såklart House of the rising sun ...igen;)










Well, there is a house in New Orleans they call the rising sun

Uppvärmning: A-dur skalan och C-dur skalan.
Sedan spelade jag lite låtar bla House of the rising sun som jag numera älskar;D

Jag har lärt mig ettstrukna e och ess/diss.

Ambis-övningen som jag skrev om i förra inlägget hanns inte med så den testar jag nästa gång.








RSS 2.0